10 Motive pentru care ar trebui sa consumi semintele chia

10 Motive pentru care ar trebui să consumi chia

Salutare prieteni, aşa cum am promis, am revenit cu un articol care cu siguranţa vă va stârni interesul, dar şi curiozitatea de a savura la propriu una din reţetele cu acest ingredient fantastic…..Seminţele Chia, sunt seminţele de culoare negre-gri ale plantei Salvia Hispanica, plantă înrudită cu menta, originară din America de Sud şi face parte din familia Lamiaceae.

Seminţele de Chia au fost un aliment de bază pentru azteci şi mayaşi încă din cele mai vechi timpuri. Ele erau apreciate pentru capacitatea lor de a furniza energie timp îndelungat iar de fapt, "chia" este cuvântul mayaş care înseamna "putere". Deşi au o veche istorie nutriţională dovedită, doar recent seminţele de chia au fost recunoscute ca un superaliment modern.În ultimii ani, popularitatea lor este pe un trend ascendent astăzi fiind consumate pe tot globul, de persoanele care tin la sănătatea proprie.

Seminţele Chia ajută la reglarea greutăţii, controlarea poftei de dulce şi luptă împotriva radicalilor liberi, fiind, cu adevărat, o minune pentru sănătate, cu beneficii infinite!

Mai jos puteți descoperi principalele 10 motive pentru care seminţele de chia nu ar trebui sa lipsească din alimentaţia voastră:

1. Efect detoxifiant

Datorită proprietăţiilor detoxifiante, seminţele de Chia funcţionează ca o “staţie de epurare” 100% naturală, pentru organismul tău! Trebuie să ne gândim la Chia ca şi la un epurator – pe lângă faptul că iţi face plinul de vitamine şi minerale benefice, îţi degajează toate substanţele nocive din organism, ajutând la curăţarea completă a sistemului digestiv.

2. Adio dureri articulare

Seminţele Chia conţin Acizii Omega-3 şi ajută la reducerea semnificativă sau chiar stoparea completă a durerilor de articulaţii.

3. Creşterea masei musculare

Purtătoare de energie şi bogate în fibre şi proteine perfect digerabile seminţele de Chia ajută la regenerarea ţesuturilor, fiind aliatul perfect atunci când vrei să ai un corp fit şi bine definit.

4. Talie de viespe

Ştiu pare incredibil însă seminţele de chia sunt soluţia pentru a te menţine în formă….într-o formă de invidiat vreau să spun…. în combinaţie cu sucurile gastrice, seminţele de Chia formează o structură care îţi va ţine de foame mult timp, ajutând, de asemenea la digestie!

5. Sursă naturală de energie

Dacă vrei ceva care să te ţină “în priză” întreaga zi, seminţele de Chia sunt răspunsul! Dacă vrei energie maximă înainte de a merge la sală, tot Chia e răspunsul!

6. Rol protector

Ne protejează de factorii nocivi ai mediului înconjurător, cum ar fi: alcoolul, fumul de ţigară, poluarea, sau razele UV. Seminţele de Chia, pe lângă faptul că sunt nişte nutrienţi puternici care ajută la distrugerea radicalilor liberi sunt, de asemenea, şi cei mai „longevivi”, rămânând proaspeţi mult timp.

7. Potolesc foamea

Sunt pline de fibre, ceea ce îţi oferă senzaţia de saţietate şi îţi alungă orice poftă de dulce. Sunt foarte uşor digerabile şi te ajută să păstrezi această senzaţie de saţietate mult timp reglându-ţi apetitul.

8. Au un procent ridicat de proteine de calitate

Seminţele de Chia conţin 14% proteine, ceea ce este foarte mult pentru majoritatea plantelor. De asemenea au un echilibru bun al aminoacizilor astfel încat corpul nostru poate folosi în mod eficient aceste proteine.

9. Scad riscul bolilor de inimă

Ştim deja ca seminţele de chia au un conţinut mare de fibre şi acizi Omega-3, aceştia îmbunătaţesc sănătatea metabolismului. Au fost făcute studii care au arătat că o dietă cu seminţe de Chia, proteină de soia, ovăz şi nopal, a indicat o scădere a colesterolului LDL şi trigliceridelor şi o creştere a colesteroului HDL, odată cu reducerea inflamaţiilor.

10. Pot fi încorporate uşor în dietă

Seminţele de Chia sunt incredibil de uşor de încorporat în dietă, nu prea au gust deci pot fi puse cam în orice combinaţie de alimente fără a le deteriora gustul. Fiindcă nu trebuie măcinate (precum semiţele de in) sunt foarte uşor de preparat. Pot fi folosite crude, înmuiate în sucuri sau smoothie, adăugate în mâncare, budincă, în prăjituri.

Deasemenea le puteţi amesteca în cereale, salate, iaurt, orez pentru că nu influentează gustul. Sper că am reuşit să vă conving iar pentru cei care totuşi mai au o umbră de îndoială am sa vă dezvălui două din reţetele mele preferate cu seminţe de Chia…SPOR LA GĂTIT…. ȘI….POFTĂ BUNĂ !!!!

Budinca de seminte de chia cu fructe de padure

Budinca de seminte de chia cu fructe de padure

Budinca de seminţe de chia cu fructe de pădure

Ingrediente:

  • Mix de fructe de pădure
  • 1 linguriţa extract de vanilie
  • Îndulcitor dupa gust (miere, stevie, sirop de agave sau altele)
  • 4 linguri seminţe de chia
  • 250ml lapte de migdale

Mod de preparare

Într-un bol mic, amestecă laptele, zahărul şi extractul de vanilie. Pune aici seminţele de chia şi amestecă-le bine. Pune amestecul într-un borcan şi lasă-l să stea peste noapte la frigider sau până se întăreşte suficient. Serveşte budinca cu fructele de pădure deasupra.

Budinca de seminte de chia cu afine

Budinca de seminte de chia cu afine

Budinca de seminţe de chia cu afine

Ingrediente:

  • 2 linguriţe miere sau după gust stevie, sirop de agave
  • 8-10 migdale crude, tăiate în bucăti mai mici
  • 2 linguri seminţe de chia
  • 240ml lapte de migdale, afine congelate sau proaspete

Mod de preparare

Pune laptele, seminţele de chia, mierea şi afinele într-un borcănel sau într-o cană şi amestecă bine. Pune borcanul la frigider cîteva ore sau peste noapte. Chiar inainte de a mânca budinca, taie migdalele în bucăti mai mici şi pune-le in budincă.

Cristi Lucuta

Cristi, este antrenor de kangoo jumps, capoeira fitness, no limits și suspensions. Pasionat de sport, nutritie si o viata mai sanatoasa Cristi ajută participanții de la clasele sale nu numai să depasească numeroase provocări fizice, dar și să adope un stil de alimentație sănătos.