7 Beneficii nutritive ale sucului de sfeclă roșie

Sfecla a fost considerată încă din antichitate un medicament, fiind inițial utilizată doar pentru frunzele ei. Nu a fost nevoie de mult timp până când minunile sfeclei au fost descoperite.

Ea este acum utilizată la o scară mai largă în preparate culinare și poate fi consumată sub diferite forme: crudă, fiartă și coaptă, borșul fiind unul dintre cele mai populare preparate cu sfeclă roșie.

Vegis

În plus, sfecla este o sursă bună de acid folic, mangan, tiamina, riboflavina, vitamina B-6, acid pantotenic, colină, betaină, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și seleniu.

verdex.ro

Pentru a obține cele mai multe substanțe nutritive din sfeclă, este indicat să o consumăm crudă.

Dacă nu ai încercat până acum sucul de sfeclă roșie iată 7 motive să o faci:

1. Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială poate avea un impact negativ asupra sănătății. Acesta este de obicei rezultatul vaselor de sânge îngustate, care determină dificultăți în fluxul sanguin. Acest lucru forțează inima să pompeze sânge și accelerează procesul de uzură. Sucul de sfeclă roșie, considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

collazen.ro/

Mai multe studii au arătat că consumul de suc de sfeclă roșie scade semnificativ tensiunea arterială deoarece este bogată în nitrați. Nitrații sunt importanți pentru organismul nostru, deoarece ei formează oxid nitric, care este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că ajută la extinderea vaselor de sânge.

2. Previne semnele îmbătrânirii

Sucul de sfeclă roșie este o sursă excelentă de antioxidanți, motiv pentru care are un efect anti-îmbătrânire. Deși oxidarea este un proces esențial, produce radicali liberi care pot provoca daune la nivel celular, ceea ce duce la semne ale îmbătrânirii. Antioxidanții prezenți în sucul de sfeclă roșie neutralizează acești radicali liberi și ajuta la prevenirea ridurilor și a liniilor fine.

3. Sfecla poate fi de ajutor în lupta împotriva cancerului

În anul 1950, un medic maghiar pe nume Alexander Ferenczi a folosit suc de sfeclă roșie pentru a ajuta la tratamentul împotriva cancerului. Pacienții cu care a lucrat au trecut deja prin chimioterapie si radiații și au fost considerați a fi în etapele finale ale bolii. Această terapie a fost atât de puternică încât substanțele nutritive din sfeclă au suprasolicitat ficatul pacienților.

Cercetări mai recente au găsit rezultate pozitive, similare lui Ferenczi. Cercetatorii au ajuns la concluzia că sfecla poate ajuta la lupta împotriva leucemiei și a tumorilor canceroase. Într-un alt studiu clinic mai recent, 22 de pacienți cu cancer inoperabil avansat au consumat 300 ml de suc de sfeclă timp de 3-4 luni, și au arătat îmbunătățiri.

4. Îmbunătățește funcția hepatică

Sucul de sfeclă roșie este adesea folosit în curele de detoxifiere. Acest lucru se datorează faptului că ajută la îmbunătățirea funcției hepatice, care, la rândul său, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sucul de sfeclă roșie conține un antioxidant numit glutation care protejeaza ficatul de daune, stimulează regenerarea celulelor hepatice și îmbunătățește sinteza grăsimilor în ficat.

5. Reduce inflamațiile

Inflamația este de obicei un semn al sistemului imunitar care acționează ca răspuns la traume sau infecție. Simptomele, care includ eritem, edem și durere, pot provoca o mulțime de disconfort. Datorită conținutului de betalaină (este cea care îi conferă culoarea roșie) care prezintă proprietăți anti-inflamatorii, sucul de sfecla roșie reduce inflamația.

6. Previne demența

Demența este de obicei observată la vârstnici și este caracterizată prin pierderea funcțiilor cognitive, ceea ce duce la tulburări de memorie, modificări de personalitate și raționament defectuos.

Au existat o serie de studii care au căutat să găsească un leac iar sucul de sfeclă roșie a fost anunțat ca mod de prevenție.

După o anumită vârstă, abilitățile cognitive încep să scadă iar una dintre principalele cauze este reducerea fluxului sanguin la nivelul creierului.

Cercetările pentru prevenirea tulburărilor cognitive, cum ar fi demența funcționau pe presupunerea că creșterea fluxului sanguin poate preveni sau întârzia boala. Pentru a crește fluxul de sânge la creier, cercetătorii au administrat alimente bogate în nitrați pe cale orală. S-a observat că alimentarea cu oxigen a creierului și capacitatea mentală s-au îmbunătățit.

7. Combate anemia

Anemia este definită ca o deficiență calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce se găsește in globulele roșii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) în organe. Sucul de sfeclă roșie conține contități mari de fosfor, magneziu, potasiu, zinc, calciu, iod, sulf, vitamina B1, B2, B6 și niacină care ajută la combaterea anemiei.

Contraindicații:

Consumat într-o cantitate mai mare, poate duce la beturie, adică urina poate căpăta culoarea roz sau roșie. Este un efect secundar și reprezintă o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.

De asemenea, datorită conținutului ridicat de oxalați, sucul de sfeclă trebuie consumat cu grijă de persoanele care suferă de pietre la rinichi.

REȚETĂ SUC DE SFECLĂ ROȘIE

Ingrediente:

  • 2 sfecle roșii medii
  • 1 măr
  • 3 morcovi

Mod de preparare:

Se curăță sfecla, mărul și morcovii și se pun în storcător.

Verifică consistenta sucului de sfecla și mai adaugă puțină apă dacă este prea gros.

Sucul se poate servii imediat după ce a fost stors sau îl poți păstra câteva ore în frigider 

answear.ro

Cristi Lucuta

Cristi, este antrenor de kangoo jumps, capoeira fitness, no limits și suspensions. Pasionat de sport, nutritie si o viata mai sanatoasa Cristi ajută participanții de la clasele sale nu numai să depasească numeroase provocări fizice, dar și să adope un stil de alimentație sănătos.