Beneficii catina. Retete simple si practice cu catina.

Beneficii cătină. Rețete simple și practice cu cătină.

Puțini sunt cei care cunosc profunzimea vie a naturii. Consider că fiecare lucru își are așezarea. Totuși există argumente reale care fac dovadă beneficiilor aduse în urma genezei arbustului nostru aflat în discutie.

IDENTIFICARE BIOLOGICĂ

Vegis

Din punct de vedere a încadrării științifice cătina albă face parte din:
Familie: Elaeagnaceae
Gen: Hippophae
Specie: Hippopha Rhamnoides
Arbust de talie mijlocie, roditor, spinescent, întâlnit atât pe ținuturile subcarpatice cât și pe malurile Dunării, regiunile nisipoase, pietroase sunt cele mai prielnice în dezvoltarea specie prezentând o rezistență de temperatură de până la – 45oC.

verdex.ro

Limbul foliar (frunza) prezintă o formă eliptică, iar partea posterioară a limbului foliar determină o culoare argintie datorită perișorilor solzoși inserați pe acesta.

Fructul de cătină este o drupă falsă (fruct cărnos, suculent cu o singură sămânță), ceea ce înseamnă că sămânța din interiorul drupei false este adevăratul fruct al cătinei. Voi descrie cătina noastră în culori care vor genera din galben deschis în orange, cu cât drupa este mai matură nuanța acesteia se intensifică, forma drupei este sferică, eliptică. Odată ce am stabilit identificarea biologică ne concentrăm pe domeniul de importanță a acestui arbust extrem de discutat. Este de știut faptul că nu doar fructele de cătină au beneficii mărețe asupra organismului uman ci și frunzele care îl constituie ca specie nobilă. Organele relevante care dau noblețe arbustului nostru sunt: frunzele, fructele. Voi descrie pe rând compoziția chimică dar si beneficiile aduse în urma consumului efectiv a acestor minuni ale universului organic-vegetativ și de înmulțire.

Compoziția chimică și propietățiile semnificative ale FRUNZELOR DE CĂTINĂ

Descrierea compoziție chimice ajută la identificarea reală a elementelor care intră în structura organului aflat în discuție și care dă importanță sugestivă ultilizării lui asupra organismului uman.

collazen.ro/

Celuloza îmbunătățește și echilibrează într-un ritm optim microflora bacteriană intestinală.

Leucocyanidin ajută la creșterea rezistenței capilare

Săruri minerale – K, Ca şi Mg, susțin funcționarea normală a organismului

Acidul tannic inhibă procesul inflamator, prezentând proprietăţi antivirale

Acidul ascorbic este cel mai remarcat antioxidant natural

Propietățiile miraculoase ale frunzelor de cătină acționează în mod spontan în tratarea diferitelor afecțiuni gastro-intestinale iar inflamarea articulațiilor în urma unei infecții microbiene este inhibată, previne depunerea sărurilor acidului uric în zona articulațiilor, ajută la reglarea hipertensiunii arteriale, reduce colesterina negativă (substanță organică care se depistează în protoplasma celulelor ) provoacând afectiuni cardiovasculare.

Aplicații terapeutice cătină

Tinctura din frunzele de cătină prezintă un remediu esențial în tratarea diferitelor afecțiuni cutanate cum sunt: ECZEMELE, ACNEEA, DERMATITA, DESHIDRATAREA EPIDERMEI. Are acțiune pozitivă asupra celulelor hepatice prin regenerarea acestora. Ingerarea tincturii rezultate împiedică procesului de îmbătrânire a celulelor

Tinctura de cătină

Ingrediente

– 80g frunze uscate

– 350ml alcool etilic alimentar cu concentrație de 70o

Mod de preparare

Se lasă la macerat perioadă de 15 zile, perioadă în care recipientul este închis ermetic. Pe parcursul celor 15 zile recipientul se agită în mod repetat, după timpul menționat urmează procesul de filtrare. Tinctura rezultată se consumă cu 20 de minute înainte de mesele importante ale zilei.

Se pot prepara chiar și infuzii prin adăugarea de 2-3 lingurițe de frunze măcinate în 300 ml apă fiartă, rezultatul constă în fortificarea sistemului imunitar.

Compoziția chimică și propietățiile semnificative ale FRUCTELOR DE CĂTINĂ

Fructele de cătină sunt o adevarată mină care deține cele mai importante surse ale organismului uman, pornind de la microelemente, săruri minerale până la vitamine, antioxidanți si hormoni vegetativi.

Cele mai importante microelemente prezente în fructul de cătină sunt data de Ca, Mg, Fe, P(Fosfor), K(Potasiu), Mo(Molibden), B(Bor)

Ca – rol esențial în menținerea sănătoasă a sistemului osos, INDISPENSABIL VIEȚII

Mg – nelipsit din alimentația noastră, deoarece insuficiența dozajului zilnic duce la creșterea tensiunii arteriale, osteoporoză, DIABET

Fe – al 3-lea element de o importanță deosebită pentru organism, insuficiența acestuia duce la ANEMIE SEVERĂ

P –  fosforul în combinție cu Ca ajută la menținerea durității smalțului dentar.

K – este un element chimic loial inimii, element extem de important în susținerea activitatății cardiace

Mo – ajută fierul la îmbunătățirea funcțiilor sale, descompune carbohidrații, proteinele.

B – în combinație cu Mg, Ca, P, reține formarea unor cheaguri de sânge, crește accelerat nivelul testosteronului (hormonul masculin)

Vitaminele au un rol important în funcționarea normal a organismului, vitaminele întâlnite la fructul de cătină sunt următoarele:  A, B1, B2, B6, B9, E.

A protejează pielea, inhibă imbatrânirea prematură

B1(tiamina)  ajută la vitalizarea organismului prin stimularea Sistemului Nervos Central

B2(riboflavină) este ideală pentru persoanele care susțin un efort fizic repetat

B6( piridoxină) stimulează sistemul muscular are loc (dezvoltarea masei musculare) prin creşterea în volum în timpul efortului depus în timpul antrenamentelor.

 B9( acid folic) – are putere accelerată de creștere a firului de păr, unghiilor

Datorită nuanței fructului de galben-orange putem sa identificăm concentrația de β-caroten pe care o posedă, unii cercetători afirmă că acest fruct conține mai mult β-caroten decât morcovul. Uimitor! De unde și proverbul “Esențele tari se află în sticluțe mici”. Da, realitate absolută! Știați că…această minunăție a naturii deține concentrație de vitamina C de 10 ori mai multă decât citricele? Mă gândeam la faptul că sunt nevoită să consum 10 lămâi să fac față adversarului, CĂTINA. Cu toate acestea fructul nostru deține în continuare diferiți acizi saturați, nesaturați.

Acidul malic – îmbunătățește nivelurile de energie, în special în timpul antrenamentelor

Acidul succinic – poate fi folosit ca aditiv alimentar, sau supliment dietetic

Acidul ursolic – susține arderea grasimilor, și nu doar atât sunt prezenți flavonoizi idem cu cei din (Gingko biloba) stimulând funcțiile neuronale în mod accelerat.

Vă gândiți ce efecte real – positive dețin fructele de cătină? Motiv pentru care s-au obținut și se obțin în continuare diferite sucuri, infuzii, vinuri, uleiuri, siropuri care prezintă efecte uimitoare pentru organismul uman.

REȚETE CĂTINĂ SIMPLE ȘI PRACTICE

SUCUL PROASPĂT

Metoda I:

–   600g fructe

–   600 g zahar brun

–   4L apă

Preparare:

Spălăm bine fructele, într-o cratiță se pun la fiert atât fructele cât și zahărul. Procesul de fierbere se realizează la foc mic perioadă de 15 minute. După răcire, se filtrează sucul și se toarnă în diferite recipiente, apoi se țin la rece.

Metoda II, cea mai eficientă

Fără a necesita procesul de fierbere, putem obține un suc delicios cu ajutorul unui blender în care vom pune fructele cu o cantitate de miere polifloră (după gustul fiecăruia) și puțină apă pentru omogenizare. Consumul normal este de 30 de ml de 3ori/zi, înainte de masele principale ale zilei.

Sucul de cătină tratează: ENTERITA, COLITA, ATEROSCLEROZA, FRAGILITATE VASCULARĂ

INFUZII CU CĂTINĂ

Infuziile preparate din fructele de cătină au efecte vizibile asupra sanătății, este ideală si recomandată savurarea acestora pe timpul rece, deoarece vitamina C prezentă în concentrație foarte mare previne și tratează afecțiunile de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripa – urmată de tuse, frisoane, dureri ale esofagului, etc.)

Cătina cu adaos de miere ajută la activarea în mod rapid a imunității, acest lucru duce la creșterea poftei de mâncare, un bun energizant! Renunța la enegizantele din comerț și consumă 1-3 lingurițe de cătină cu miere dimineața înainte de micul dejun, beneficiezi de energie pentru întreaga zi!

Prepararea este simplă:

Se spală foarte bine fructele, după care se usucă, se adaugă într-un recipient împreună cu mierea, ar fi ideală mierea polifloră, cantitatea de miere estimată fie la aprecierea fiecăruia (cel puțin un sfert din cantitatea totală), apoi se lasă la macerat cel puțin o săptămână.

VINUL DE CĂTINĂ

Obținerea vinului este o metodă mai complexă, folosim fructe proaspete, zdrobite.

Ingrediente

–  2 kg de fructe

–  2,5 kg de zahăr

–  30g drojdie

–  6L apă fiartă – răcită

Metoda de obținere

Se adaugă zahărul, drojdia şi apă fiartă – răcită într-o damigeană. Este de știut faptul că prin procesul de fierbere se pierd toate proietățiile fructului, astfel este necesară ca apa fiartă să fie răcită tocmai pentru a păstra propietățiile (vitaminele) fructului. Conținutul din damigeană trebuie omogenizat iar această operațiune o realizăm prin câteva mișcări laterale. În partea superioară se introduce un dop care prezintă o deschizătură centrală, prin aceasta este trecut un furtun de cauciuc iar capătul terminal al furtunului se introduce într-un recipient cu apă. Această operațiune permite gazelor formate în urma fermentației să fie eliberate din damigeană fără pătrunderea în interior a aerului din atmosferă. Fermentaţia se finalizează în 5 săptămâni, însă trebuie să ținem cont de temperatura la care păstrăm damigeana. Vinul se extrage din damigeană cu ajutorul unui furtun de cauciuc, se toarnă în recipiente inchise ermetic și se păstrează 30 de zile. Vinul obținut se poate administra copiilor peste 5 ani, însă doar o linguriţă/zi, cu 20 de minute înainte de masa principală de dimineată. Adulţii pot consuma chiar 50 ml de 3 ori /zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale.

OBȚINEREA ULEIULUI DE CĂTINĂ

Uleiul de Cătină se poate obține cu ajutorul uleiurilor prezente în gospodăria fiecăruia. Înainte de toate se spală fructele, operatiune realizată și la rețetele anterioare, după care urmează procesul de zdrobire, adăugăm ulei de migdale, ulei de floarea soarelui, ulei de cocos, ulei de masline, folosim 2 uleiuri la alegere din cele mentionate pentru mixtură iar toate acestea le omogenizăm cu ajutorul unui blender, amestecul rezultat se păstrează într-un recipient de sticlă închis ermetic, ferit de lumină și căldură timp de 3-4 săptămâni. După cele 3-4 săptămâni se poate extrage uleiul rezultat care trebuie păstrat în continuare ferit de lumină și căldură.

ULEIUL DE CATINĂ LUPTĂ CU CELE MAI ÎNTÂLNITE AFECȚIUNI LA NIVEL CELULAR!!!

Terapia cu cătină, ajută la pierderea în greutate!

Acizi graşi omega-7 prezenți în fructul de cătină te ajută să îți menții greutatea dorită! Studii testate pe şoarecii (cobia), potrivit căreia în urma unui regim alimentar identic testat pe 2 șoricei s-a demonstrat efectul, unul dintre cobai s-a îngrășat peste greutatea normală, iar cel de-al 2-lea care consuma zilnic ulei de cătină și-a menținut greutatea normală!

O alta metodă utilă de menținere a greutății cu ideea susținerii organismul sănătos și rezistent ar fi utilizarea pulberii ecologice de cătină care este un produs natural din fructe de cătină măcinate ce menține organismul suplu, sănătos și voios

O dieta eficientă, caută eliminarea substanțelor grase (lipidele) din organism cu ideea păstrării substanțele vitale atât de necesare pentru buna funcționare a organelor și pentru întreținerea sistemului imunitar. Pulberea de cătină susține circulația periferică, este un aliat de nădejde în lupta cu țesutul adipos și luptă împotriva afecțiunilor extrem de grave cum este CANCERUL. Ajută și la reglarea TRANZIULUI INTENSTINAL.

Știați că…uleiul de cătină are un efect benefic asupra neuronilor plafonați în MONOTONIE? O cură de 12 luni cu acest ulei și uitați de monotonie.

Știați că…o cură de 2-3 luni tratează IMPOTENȚA la bărbați si INFERTILITATEA la femei datorită prezenței vitaminei E care menține activitatea glandelor sexuale.

Uleiul ajută la REGENERAREA ȚESUTURILOR, RĂNILOR, INTERVENȚIILOR CHIRURGICALE printr-o cură de aproximativ 1 lună pe cale internă.

Este un bun protector al pielii împotriva radiațiilor solare, aplicarea directă pe piele, prezintă un efect de filtrare a razelor UV

OBȚINEREA SIROPULUI DE CĂTINĂ

Ingrediente

3 Kg fructe proaspete de cătină

– 1,5Kg miere polifloră

Mod de preparare

Pentru prepararea siropului de cătină folosim doar ustensile din lemn sau sticlă. Urmează operațiunea de spălare a fructelor, uscarea lor și omogenizarea cu ajutorul unui blender, procesul de filtrare se realizează cu ajutorul unei site, produsul obținut în urma filtrării se combină cu mierea. Siropul obținut se toarnă în recipiente care mai apoi sunt păstrate în frigider.

Știați că siropul tratează HEPATITA, CIROZA HEPATICĂ, ANEMIA? Tot ce trebuie să știți este faptul că tratamentul este urmat de un regim vegetarian strict.

ALCOOLISMUL ȘI TABACISMUL sunt alte afecțiuni ale organismului, însă s-au realizat cercetări care atestă influenta pozitivă a tratamentului cu siropul de cătină, un tratament strict, dar benefic. Se consumă 3-4 lingurițe sirop de 3ori/ zi timp de 3 luni.

Serotonina îsi face simțită prezența în acest fruct, deosebit este efectul său la nivelul S.N.C.( Sistemului Nervos Central)

Serotonina este o substanță chimică care are un rol important în biochimismul funcțional al creierului induce o stare de curaj, calm, foarte benefică persoanelor care se confruntă cu depresii sau stări de teamă. Creșterea nivelului de serotonină prin tratamentele realizate cu cătină ajută simțitor persoanele care se confruntă cu boli psihice. Se țin cure de aproximativ 6 luni cu pulbere de cătina, 1 lingurița de 4 ori/zi.

Ajunși la final putem conștientiza cât de puternice sunt efectele acestor organe de înmulțire, mult discutate asupra organismului nostru și câte beneficii ne oferă cătina prin simpla consumare.

“Fericirea constă, în primul rând, în sănătate”

(George William Curtis)

answear.ro

Alexandra Bucea

Alexandra Maria BUCEA, specializată pe domeniul de Agricultură-Biologie și Inginerie chimică a produselor alimentare, promotoare a unui regim de viață sănătos.