Beneficiile afinelor

beneficiile afinelor

Aşa cum am promis celor care sunt alături de mine şi mă bucur s-o spun că sunteţi din ce in ce mai mulţi, vă voi vorbi puţin despre partea de nutriţie a organismului nostru. Stiţi şi voi ca sănatatea se bazează pe 3 mari piloni: Odihna, Alimentaţie si Sport. Intre acestea exista o interdependenţă extrem de mare care nu poate fi tagadauită, astfel doar respectându-le, va face din noi iubitorii de mişcare, oamenii sanatoşi, optimişti, plini de viaţă. Ok. Astăzi am să vă vorbesc despre fructele de sezon mai precis despre beneficiile afinelor..

In fruntea clasamentului al celor mai bune fructe cu efect terapeutic dar nu numai se află afinele…Acum toată lumea se va intreba ce e atât de miraculous la aceste fructe.

Cresc pe platourile montane, intregesc alimentatia destul de saracă a oamenilor de la munte pentru ai ajuta sa facă faţă cu brio anotimpului rece, cu un conţinut substanţial de vitamamine. Afinele conţin o serie de substanțe nutritive vitale, inclusiv vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C (acidul ascorbic), vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavina), vitamina E (alfa-tocoferol) si vitamina K (filochinona). Deasemenea afinele sunt foarte bogate în  minerale cum ar fi :cupru, crom, mangan, zinc și fier. Afinele sunt si un furnizor bogat de alcaloizi, acizi carbonici și o serie de componente fenolice, cum ar fi quercetina, antociani, taninuri, pectina si catechinele.

Frunzele și fructele uscate sau coapte se utilizează în prepararea medicamentelor pe bază de plante. Afinele sunt utile în vindecarea unei game largi de boli.

Rol antioxidant: puterea antioxidantă a afinului are un rol multifuncţional valoros asupra corpului uman. Afinul are in componenţa sa un complex de substanţe chimice denumite antocianozide. Aceste substanțe chimice sunt solubile în apă, posedă calități de captare a radicalilor şi neutralizează efectele acestora. O astfel de acțiune de protecție previne apariția multor probleme cauzate ca urmare a stresului oxidativ.

In ceea ce priveşte efectul terapeutic trebuie menţionat faptul ca frunctul proaspat de afin dar si cel uscat duce la o regenerare mai rapidă a vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei si regenerarea purpurei retinei ochiului si de asemenea neutralizeaza infecţiile din intestine. Culoarea albastruie a fructului este dată de pigmenţii care protejează corpul nostru impotriva radioactivitaţii regland unele procese imunitare.

Lista beneficiilor fructului de afin este foarte largă, insă pentru astazi din acesata am selectat doar cateva care mi s-au parut mai elocvente:

Reduce grăsimea, reduce efectele radicalilor liberi, combate aspectele negative ce ţin de metabolism, duce la cresterea unui nivel mai bun al insulinei,  efecte positive asupra vederii, previne cancerul. O ceaşcă de afine vă pune la dispoziţie 4 grame de fibre atât de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos.

Manganul participă la convertirea carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor în energie. Iar nutrienţii din afine vă vor menţine vederea şi retina sănătoase.

Efecte cardio- protectoare : Afinul este eficace în menținerea sănătății cardiovasculare, care este una dintre principalele cauze de deces în intreaga lume. Acesta are efect protector al inimii prin  antocianinele prezente în compozitia sa astfel ajută la îmbunătățirea nivelurilor colesterolului în organism . Cercetarile si studiile au validat , de asemenea, efectele pozitive ale afinelor asupra tensiunii arteriale și a sănătății vasculare care duce la inhibarea agregării placetare și contracția mușchilor netezi. Un alt studiu a sugerat activitatea anti – ischemică și anti – aritmică a afinului asupra inimii, care ajută la stimularea fluxului coronarian si este esenţial in prevenirea mai multor boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza .

Efectele ANTI – microbiene : După am menționat, afinul conține componenţi fenolici care exercită activitaţi anti – microbiene . Astfel  afinul acționează împotriva mai multor agenți patogeni umani, inclusiv Salmonella, H.pylori, Bacillus, perfringens și Staphylococcus aureus și previne dezvoltarea bolilor asociate. Descoperirile științifice recente arată, de asemenea, potenţialul de extract de afin în lupta impotriva organismelor rezistente la antibiotice

Flavonoidele din afine (ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, precum si la încetinirea procesului de îmbătrânire).

Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan şi pot preintâmpina sau vindeca printre altele, apariţia tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.

Este greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca şi afectiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si ţesuturilor neuronilor şi, pastrează nealterată memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate în afine imbunătăţesc in mod semnificativ şi capacitatea de invăţare.

Daca sunteţi preocupaţi (preocupate doamnelor  de numarul de calorii, mancaţi afine, acestea nu au decat 84 calorii/cana , astfel consumul regulat de afine reduce greutatea corporala

Flavonoidele din afine oferă organismului protecţia necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Afinul este folosit pentru a vindeca tulburărilor de stomac, cum ar fi diaree, indigestie, greață. Astfel afinul are o acțiunea astringentă prin taninul si pectina prezente în compoziţia sa

Exercită un efect terapeutic asupra inflamaţiilor stomacului si , de asemenea, vindecă inflamația provocată în membranele mucoase ale gâtului și gurii , atunci când este aplicat local

Contraindicaţii

Deși afinul este în general considerat sigur pentru consum , există însă câteva excepții care trebuie să fie luate în considerare:

Persoanele care i-au medicamente anticoagulante si antiplacetare trebuie să consume cu precauție afine sau derivate alea acestora, deoarece acestea pot interacționa negativ sau pot modifica eficacitatea medicamentului.

Studii recente au aratat ca un consum excesiv de afine poate provoca toxicitate și duce la complicații fatale la unele persoane .

Pentru a evita astfel de accidente este necesară moderaţia cand consumăm afine pentru prima dată sau în timpul fazelor speciale, cum ar fi lactație și sarcina. Sfatul unui specialist este binevenit pentru a alege doza adecvată și pentru a obține maximum de beneficii , fără efecte secundare

Concluzionand, este anotimpul afinelor, incercati o cura de o saptamna cel putin, cel mult 3 saptamani si organismul vostru va va mulţumi nu doar acum şi în lunile de iarnă ce vor urma.

Cristi Lucuta

Cristi, este antrenor de kangoo jumps, capoeira fitness, no limits și suspensions. Pasionat de sport, nutritie si o viata mai sanatoasa Cristi ajută participanții de la clasele sale nu numai să depasească numeroase provocări fizice, dar și să adope un stil de alimentație sănătos.