Ce este Medicina Ayurvedica?

ce este medicina ayurvedica

CONCEPTUL AYURVEDIC AL SĂNĂTĂȚII

Ayurveda este una dintre cele mai vechi practici medicale din lume, avându-și originea în India, în urmă cu peste 5000 de ani, care și la ora actuală, reprezintă un sistem tradițional de îngrijire a sănătății pentru locuitorii acestei țări.

Termenul sanscrit "Ayurveda", provine din cuvântul ayur - viață și veda - știință sau cunoaștere, însemnând ”Știința Vieții”.

Multe dintre principiile şi practicile Ayurveda, s-au transmis prin viu grai de-a lungul generațiilor, anumite observaţii empirice fiind consemnate în scrierile din acea vreme. În urma aplicării acestor practici de-a lungul anilor, a fost fondată o medicină tradițională denumită Medicina Ayurvedică, care și actualmente face parte din cultura poporului din India. Principalele texte ale Medicinei Ayurvedice regăsindu-se în cele trei cărți antice cunoscute sub numele de ”Marea Trilogie”, scrise în sanscrită în urmă cu mai mult de 2000 de ani - Caraka ayurvedic Samhita, Sushruta Samhita și Astanga Hridaya.

Conceptele cheie ale Medicinei Ayurvedice, includ interconexiunea universală dintre - oameni, sănătatea lor și univers, constituția corpului și forțele de viață numite – Dosha (fig. 1.). Forţele de viaţă (cele trei Dosha: Vata, Pitta şi Kapha), reprezintă tipuri de energii, iar combinațiile celor trei Dosha sunt specifice fiecărei ființe umane. După conceptul Ayurvedic, cele trei Dosha guvernează activitățile psihofiziologice la nivelul individului, dar şi fenomenele celulare. Vata – Pitta - Kapha sunt prezente în fiecare celulă, ţesut şi organ din corpul uman, echilibrul lor determinând starea de sănătate, iar dezechilibrul lor duce la apariția stării de boală. Acest echilibru nu trebuie să ni-l imaginăm ca o stare psihică şi fiziologică constantă, ci dimpotrivă, ca un fenomen dinamic care este influențat în permanență de diverși factori cum ar fi alimentația, activitatea fizică, etc.

Prezența celor trei Dosha este permanentă, însă aportul fiecăruia variază în funcție de profilul Doshic moștenit de la părinți (numit „prakruti”) dar şi în funcţie de factorii de mediu. Combinaţiile celor trei Dosha, dobândite prin acțiunea factorilor de mediu dea lungul vieții (numite „vikruti”) se schimbă în permanenţă. Ayurveda concepe sănătatea, ca o stare, în care „vikruti” este identică cu „prakruti”, iar tratamentele Ayurvedice vizează restabilirea profilului Doshic înnăscut („prakruti”), prin practici care transformă profilul Doshic dobândit („vikruti”) în cel înnăscut.

cele 3 dosha

Medicii Ayurvedici, prin consultații, pot determina profilul Doshic înnăscut şi cel dobândit, analizează cauzele situațiilor în care nu există corespondență între cele două profiluri Doshiceprakruti” şi „vikruti”. În privinţa acţiunii celor trei Dosha, Ayurveda defineşte şapte ţesuturi („dhatus”), care sunt echivalentul sistemelor de organe conform medicinei moderne.

Aceste țesuturi sunt următoarele: 1 - „rasa” car corespunde plasmei sanguine şi citoplasmei celulare; 2 - „rakta” este echivalentul sângelui în cea ce privește oxigenarea corpului; 3 - „mamsa” se referă la musculatură şi toate activitățile corporale bazate pe mișcare; 4 - „meda” este echivalentul țesuturilor adipoase din corpul uman şi înglobează activităţile legate de asigurarea temperaturii corporale; 5 - „asthi” se referă la oase şi cartilaje osoase asigurând scheletul corpului; 6 - „majja” cuprinde măduva osoasă şi sistemul nervos care facilitează schimbul de informații din interiorul corpului uman; 7 - „shukra/artava” fiind organele de reproducere. Ordinea celor şapte ţesuturi - „dhatus” denotă o ierarhie în care fiecare țesut depinde de cel dinaintea lui, astfel că „rasa” este țesutul de bază, iar „shukra/artava” reprezintă esența vieții prin asigurarea perpetuării vieții. Toate acestea înseamnă că în cazul stării de sănătate, interdependența celor şapte ţesuturi – „dhatus” este într-o deplină armonie.

Pe lângă cele trei Dosha şi cele şapte ţesuturi – „dhatus” conceptul Ayurvedic de sănătate mai cuprinde cele trei de tipuri de ”deșeuri umane” - „malas”: fecalele, urina şi transpiraţia, prin care sunt eliminate substanțele necompatibile cu viața, iar „focul gastric – agni” reprezintă energia termală care guvernează metabolismul şi este echivalentul digestiei, absorbției şi al metabolismului celular.

Pe baza acestor concepte, medicii Ayurveda prescriu tratamente individualizate, bazate inclusiv pe compuși din plante, dietă alimentară, exerciții fizice și recomandări cu privire la stilul de viață, precum și alte practici de sănătate unice.

Medicina Ayurvedică folosește o varietate mare de produse cum ar fi: plantele aromatice, mineralele, sau metalele, care pot fi dăunătoare, mai ales dacă sunt utilizate necorespunzător sau fără îndrumarea unui practician instruit. De exemplu, unele plante medicinale pot provoca reacții adverse sau interacționa cu medicamentele convenționale, de asemenea, unele metale ingerate cum ar fi plumbul, pot fi otrăvitoare.

În Medicina Ayurvedică se utilizează și alte tehnici cum ar fi masajul, yoga, diete speciale și tehnici de detoxifiere, toate personalizate.

Utilizând practicile de Medicină Ayurvedică poți slăbi sănătos, prin menținerea echilibrului celor 3 Dosha, care ne arată prin aspectul fizic dacă Doshele sunt în dezechilibru. După cum menționam mai sus, toţi am moștenit o anumită configurație în care de obicei predomină una dintre cele trei Dosha, care determină modul cel mai bun de a fi în echilibru şi de a ne păstra la o greutate optimă. Nu are importanță neapărat cât mănânci atunci când energiile se dezechilibrează, întregul sistem - incluzând digestia şi metabolismul - nu mai funcționează normal, inducând un dezechilibru manifestat prin pierderea sau câștigarea în kilograme.

În Occident, populația are impresia că o dietă perfectă ne poate ajuta să slăbim, dar Ayurveda ne învaţă cu totul și cu totul altceva: ceea ce este considerat aliment pentru o persoană poate fi "nociv" pentru alta. Ceea ce este extrem de sănătos pentru o configurație Doshică în care predomină Vata, din punct de vedere al regimului alimentar, poate îngreuna digestia tipului Kapha.

În concluzie, dacă vrei să ai o greutate corporală normală şi să fii sănătos, este important să adopți un stil de viață în funcţie de configurația Doshică specifică fiecărei persoane, conform tipului tău Doshic. Când corpul tău se află în echilibru, vei afla şi la ce greutate corporală trebuie să te afli. Dacă senzația de foame este prezentă mereu, poate înseamna că balanţa ta Doshică este dezechilibrată, iar o dietă Ayurvedică corespunzătoare te poate ajuta să redresezi dezechilibrul Doshic și să restabilești starea de sănătate.

În urma celor enunțate anterior, se evidențiază importanța cunoașterii profilului Doshic înnăscut și dobândit („prakruti” şi „vikruti”) de fiecare individ, aspecte ce urmează a fi prezentate în materialul următor.


Violeta Turcus

Violeta Turcuș este Conferențiar Universitar la Facultatea de Medicină din Arad, specialist în botanică și morfologia plantelor, pasionată de utilizarea acestora în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.