De ce este benefic să consumăm goji?

Fructele goji au fost folosite în medicina tradițională chineză de peste 2000 de ani. Legendele spun că au fost consumate de călugări în Munții Himalaya cu mii de ani în urmă pentru a ajuta la meditație și pentru a obține sănătate, vitalitate, longevitate, energie și rezistență.

Scăzute în calorii, fără grăsimi, o sursă bună de fibre și cu un conținut mare de antioxidanți fructele goji te ajută să lupți împotriva bolii în mod eficient, să îți controlezi greutatea și ajută la o digestie mai bună. De obicei, consumate crude sau uscate, conțin o gamă largă de fitonutrienți, vitamine și minerale.

Este ceva ce fructele goji nu pot face?

Printre beneficiile fructelor goji se numără și capacitatea de a trata în mod natural diabetul, hipertensiunea, bolile infecțioase, răceala și febra. În mod tradițional, au fost, de asemenea, folosite pentru a combate depresia, anxietatea și tulburările de dispoziție.

Conțin o cantitate mare de antioxidanți cunoscuți sub numele de beta caroten și fitonutrienți care ajută la protejarea pielii și a sănătății ochilor. Capacitatea lor de a reduce glucoza din sânge, reglează nivelul colesterolului și al trigliceridelor și menține un echilibru ideal pentru a preveni bolile de inimă.

6 beneficii ale fructelor goji

1. Conțin un nivel ridicat de antioxidanți și nutrienți

Fructele goji sunt o sursă excelentă de antioxidanți care ajută la stimularea sistemului imunitar și protejează organismul deoarece luptă împotriva radicalilor liberi.

Unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii ale fructelor goji este faptul că o porție are aproximativ patru grame de proteine, 18 aminoacizi diferiți și peste 20 de minerale, inclusiv zinc, fier, fosfor și riboflavină (vitamina B2).

Ele oferă mai mult beta caroten decât morcovii și mai mult fier decât soia sau spanacul, fapt care, le face o sursă de mare ajutor în lupta împotriva deficitului de fier!

2. Construiește uni sistem imunitar puternic și lupta împotriva cancerului

Fructele goji au un conținut bogat de vitamina C și vitamina A. Acestea sunt două substanțe nutritive cheie pentru construirea imunității și prevenirea răcelii sau a bolilor mai grave cum ar fi cancerul.

Dintre antioxidanții prezenți în fructele goji, carotenoizi, cum ar fi zeaxantina și precursorii din vitamina C sunt cele mai cercetate. Nivelurile ridicate ale acestor compuși ajută organismul în lupta cu celulele canceroase și detoxifică organismul.

Beneficiile fructelor goji, de asemenea, se extind și în alte părți ale corpului datorită polizaharidelor și compușilor glicoconjugați care dezvoltă imunomodulatoare bioactive, anti-tumorale și activități antioxidante în creier, ficat, organe de reproducere și tractul digestiv.

Știai că ai putea ajuta la lupta împotriva cancerului de piele cu alimente?

Goji are proprietăți anti-îmbătrânire și prezintă activități anti-tumorale împotriva diferitelor tipuri de celule de cancer de piele prin inhibarea creșterii tumorii și inducerea apoptozei.

3. O piele mai sănătoasă

Similar cu beneficiile pe care le obținem de la consumul de fructe de pădure, fructele goji sunt încărcate cu beta caroten (un pigment găsit în plante și fructe), care ajută la o piele mai sănătoasă și acționează ca un tratament natural împotriva cancerului de piele.

Consumul de suc obținut din fructele  goji mărește protecția împotriva radicalilor liberi oferind protecție suplimentară pentru persoanele care sunt predispuse la cancer de piele și alte tulburări ale pielii.

4. Protejază sănătatea ochilor

Beneficiile fructelor goji includ, de asemenea, capacitatea de a proteja ochii de boli legate de vârstă, cum ar fi degenerarea maculară, principala cauză a orbirii la persoanele în vârstă. Sunt un tratament natural pentru degenerescența maculară și benefice pentru vedere deoarece au un nivel ridicat de antioxidanți (în special zeaxantina).

Sunt benefice pentru ochi prin protejarea retinei din celulele ganglionare, astfel antioxidanții actionează ca un tratament natural pentru glaucom.

5. Detoxifierea ficatului

Fructele goji oferă protecție ficatului și sunt utilizate pentru detoxifiere.

Conform medicinei tradiționale chineze, goji este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune ingrediente pentru sănătatea ficatului și a rinichilor. Acest lucru face din fructele goji un remediu natural împotriva pietrelor la rinichi și ajută la curățirea sângelui.

6. Stimulează fertilitatea

În mod tradițional, chinezii cred că fructele goji aduc beneficii și sistemului de reproducere. Rezultatele dintr-un studiu realizat de Colegiul de Sănătate Publică de la Universitatea Wuhan din China au arătat că fructele goji măresc activitățile antioxidante în sistemul de reproducere pentru un nivel ridicat al hormonilor sexuali. Studiul demonstrează beneficii suplimentare în tratarea infertilității feminine la pacienții cu insuficiență ovariană prematură și incapacitatea de a ovula în mod normal. Aceste descoperiri susțin reputația populară că sunt eficiente pentru combaterea infertilității.

Există contraindicații la fructele goji?

Fructele goji conțin zahăr într-o cantitate mică iar în ceea ce privește alergiile, ele nu sunt un alergen comun, fiind potrivite și pentru copii.

Cristi Lucuta

Cristi, este antrenor de kangoo jumps, capoeira fitness, no limits și suspensions. Pasionat de sport, nutritie si o viata mai sanatoasa Cristi ajută participanții de la clasele sale nu numai să depasească numeroase provocări fizice, dar și să adope un stil de alimentație sănătos.