Sacrificii și performanță în gimnastică

Eșecul de la Rio. Era de așteptat să se întâmple. De 40 de ani, consumăm mult, dar punem în loc din ce în ce mai puțin. Câte centre de juniori erau în 1980 și… câte au mai rămas astăzi?

În directă legătură cu schimbarea vremurilor, s-au modificat esențial  atitudinile, comportamentele… mentalitatea. Sportivele nu mai acceptă să fie tratate ca niște roboți, iar antrenamentele să fie, de fapt, o dresură. Perfectă, dar dresură.

Sacrificiiile totale sunt de domeniul trecutului, antrenamentele de tip rusesc sau chinezesc nu mai există pentru că nici o fată de valoare nu se mai supune unui atare regim nu dur ci, pe alocuri, chiar inuman. Personalitatea fiecărui adolescent se cere respectată, mai ales atunci când el înțelege că are ceva valoare și că sunt așteptări de la talentul lui.

Vechea gardă de antrenori a înțeles, poate abia acum, aceste limite obiective – gata, fabrica de medalii nu mai există.

Pot apărea excepțiile, atunci când talentul se întâlnește, în același sportiv, cu mai multă seriozitate, responsabilitate, disponibilitate la a sacrifica o parte din ceea ce ți se cuvine grație vârstei. Pentru asta, ele trebuie convinse că chiar merită sacrificiul. Cine are conștiință, pretinde să fie respectat pentru asta, nu dresat și detestat.

Olaru Maria

Maria Olaru este gimnastă română de talie mondială, multipla medaliata la campionatele mondiale, campionatele europene si la jocurile olimpice.