Sanatatea din ghimbir

ghimbir

Oameni dragi și veseli, în acest articol dezbatem intimitatea unei specii controversate a lumii vegetale!!!

Și cum personajul principal este SUBIECTUL! Cine? GHIMBIRUL Ce? ……și cum totul are un început…Vă prezint o particică din universul lumii vegetale, adică un fir de nisip dintr-un deșert în marea lui splendoare și totuși de o importanță majoră pentru noi toți.

Ghimbirul acest miracol al naturii, oferă rezultate notabile persoanelor care îl consumă cu efecte mai mult decât benefice asupra organismului uman. Poreclit în popor “ghimber” și științific Zingiber officinal plantă erbacee orginară din Asia, vegetează pe ținuturilor tropicale cu umiditate constantă, cunoscută încă din secolul 4, Î.H ca mirodenie. În urma cu 2000 de ani s-au descoperit și efectele miraculoase ale acestei plante (tratarea diferitelor afecțiuni) prin consumul efectiv.

Ghimbirul a fost planta loială poporului Indian, folosit în medicina tradițională autohtonă, mirodenie nelipsită din bucatăriile orientale ale Indiei și Nepalului datorită gustului ușor picant, servit în salate, sosuri, băuturi chiar şi dulciuri, oferind o prospeţime plăcută caracteristică în general citricelor. Trebuie să reținem faptul că în mod cert doar rădăcina plantei este utilizată pentru consum.Și pentru că știu că deja v-am stârnit curiozitatea să începem cu începutul...

CUM IDENTIFICĂM GHIMBIRUL?

Planta noastră perenă cu tulpină neramificată atinge aproximativ 1m în înălțime și deține frunze subțiri de 15cm lungime, forma frunzelor este lanceolată de culoare verde pronunțat. Florile sunt albe-purpurii iar rădăcina ghimbirului prezintă o formă cioturoasă de culoare albicioasă intern și textură fibroasă, organul vegetativ de o importanță majoră este reprezentat de rădăcina (rizomul) foarte dezvoltată, cărnoasă fixată pe suprafața solului.

CE SUBSTANȚE NUTRITIVE SUNT PREZENTE ÎN STRUCTURA GHIMBIRULUI?

Rădăcina prezintă o valoare energetică de pâna la 80 kilocalorii/ 100 grame, cu toate acestea în structura organului nostru vegetativ s-au indentificat săruri minerale, vitamine, proteină, carbohidrați, fenoli.

SĂRURILE MINERALE au rol foarte important asupra organismului, oferă plasticitate și energie celulelor asigurând dezvoltarea normală a acestora, prin mineralele prezente din structura rădăcinii de ghimbir: Calciu (Ca), Fier (Fe), Fosfor(P), Magneziu (Mg), Potasiu (K), pentru a afla mai multe informații legate de elementele chimice menționate (vezi articolul Beneficii Cătină) Mangan (Mn), Siliciu (Si) şi Zinc (Zn)· Mn - influențează metabolismul glucidelor, lipidelor în mod benefic· Si - asigură regenerarea celulară si întreținerea acestora· Zn – intensifică numărul de enzime implicate în sinteza proteică

VITAMINELE sunt substanțele chimice esențiale în menținerea normală a funcțiilor organismului și sunt prezente de regulă în fructe și legume. Vitaminele prezente în structura rădăcinii de ghimbir sunt reprezentate de Retinol (A), Tiamină (B1), Riboflavină (B2), Niacină (B3), Piridoxină (B6), Acid Folic (B9), Acid Ascorbic (C), pentru a afla mai multe informații legate de vitaminele menționate (vezi articolul Beneficii Cătină) Tocoferol (E), Acid Para-aminobenzoic (H1).E – protejează tesutul pielii împotriva factorilor nocivi care vin în contactH1 - participă la procesele de pigmentare celulară, susținând metabolismul proteinelor

PROTEINELE au un rol extrem de important în sănătatea organismului, trebuie să reținem faptul că, proteinele nu sunt prezente DOAR în CARNE, LACTATE, OUĂ sunt prezente atât în legume cât și fructele cu coaja lemnoasă, însă în concentrații diferite…..proteina își face simțitor prezenta și în rădăcina de ghimbir

CARBOHIDRAȚII prezenți în compoziția rădăcinii sunt dați de carbohidrații complecși în concentrație redusă. Trebuie să reținem o idee relevantă, carbohidraţii complecși sunt favorabili organismului, în mod real reprezintă principala sursă de energie în situația în care organismul este supus unui efort intens atât fizic cât si mental.

FENOLII - au rol în menținerea și protejarea miocardului inimii în urma unui INFARCT

CUM ACȚIONEAZĂ GHIMBIRUL ASUPRA ORGANISMULUI NOSTRU ? Știm cu toții faptul că, orice lucru pentru a stârni interesul trebuie să prezinte o multitudine de avantaje în ceea ce privește sănătatea…… În opțiunea mea sănătatea reprezintă o suprapunere perfectă între starea fizică și mentală.

Voi prezenta pe rând în mod precis și concret beneficiile aduse organismului în urma consumului de ghimbir și modul de preparare și administrare pentru rezultate care vă vor uimi:

· ghimbirul se poate consuma crud

· se poate adăuga în urma procesului de măcinare fină în diferite salate, limonade

· se pot prepara infuzii din rădăcina crudă sau deshidratată

În urma cercetărilor realizate prin studii aprofundate s-au înregistrat informații în ceea ce privește structura rădăcinii de ghimbir care deține aproximativ 500 de compuși cu diferite activități biologice cunoscute care actioneză direct în producerea unor beneficii organismului nostru.Maladiile cele mai întâlnite la nivel global sunt date de tumorile maligne (CANCERUL). Din păcate, nivelul de speranță pentru tratarea acestor maladii este redus, însă cele mai importante acțiuni sunt prevenirea și combaterea.

Ghimbirul combate diferitele forme canceroase constituind o barieră în formarea celulelor canceroase, în principal împotriva cancerului prostatic și a cancerului ovarian.

Știați că…40% dintre barbatii trecuți de vârsta de 50 de ani dezvoltă cancer la prostată? Din păcate doar în urma analizelor repetate se pot identifica tumorile existente, majoritatea bărbaților descoperă prezența acestei forme de cancer în stadiul de metastază.Știați că.... una din 70 de femei prezintă cancer ovarian pe parcursul vieții?

Simptomele cancerului ovarian nu sunt caracteristice maladiei, de foarte multe ori copiază semnele și simptomele unor probleme de sănătate comune, cum sunt problemele digestive și problemele vezicii urinare.

Terapie pură

Se selectează câteva rădăcini de ghimbir, apoi urmează procesul de măcinare fină, produsul obținut se combină cu 500g miere polifloră.

Rezultatul se păstrează într-un recipient închis ermetic, se evită recipientele de consisteță metalică!

Consumul normal este de 3-4 ori/zi cu ajutorul unui unelte din lemn.

Rezultatele încep să apară după aproximativ 5 zile de terapie. Atenție! Nu întrerupem terapia!!! Verificăm rezultatele prin analize repetate!!! Dacă apar rezultate vizibile.....continuăm terapia.

Utilizarea ghimbirului pe diferite preparate culinare protejează organismul în lupta cu paraziții intestinali care de altfel nu sunt prietenoși, își fac prezența neinvitați atât la copii cât și la adulți foarte ușor și rapid! Evitați sub orice formă consumul legumelor, fructelor nespălate și mai ales înainte să luați masa, în orice condiții, spălați-vă bine mâinile!

Parazitii intestinali degajează anumite toxine care în mod spontan pot produce tulburări ale sistemului imunitar, maladii metabolice şi cronice. Considerat un pansament în calmarea durerilor abdominale, ghimbirul ajută la digestie, elimină gazele stomacale, oferă o bună poftă de mâncare, inhibă toxinele, combate toxinfecțiile alimentare și sughițul.

Terapie prin deshidratarea rădăcinii

Prepararea condimentului de ghimbir este simplă, alegem o rădăcină proaspătă dură, netedă să nu prezinte pete sau lovituri, o secționăm în rondele fine și le așezăm pe o coală de hârtie, rondelele secționate sunt păstrate într-un loc uscat și răcoros pentru deshidratare timp de 2-3 zile, după care le vom trecem printr-o răzătoare, produsul rezultat este conservat într-un recipient din sticlă sau porțelan.

Terapie prin infuzie

Ușor, ușor...ne apropiem de perioada rece a anului și cum tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu cele mai întâlnite afecțiuni ale căilor respiratorii deoarece sistemul imunitar este sensibil în timpul sezonului rece şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.

Nu este cazul să ne panicăm!

Putem prepara o infuzie sanătoasă din 1/2 lingurițe de rădăcină uscată mărunțită la o ceașcă cu apă(250ml). Se savurează 1 ceașcă/zi.

Decotul (se fierbe 5 minute), se prepară din 1-1/2 lingurițe de rădăcină la 1 ceașcă cu apă. Pentru stimularea poftei de mâncare se savurează câte o ceașcă înainte de mesele principale ale zilei.

Infuzia de ghimbir se savurează îndulcită cu miere.De reținut! mierea de albine își pierde din nutrienți la temperaturi ridicate!

Mierea nu devine toxică în momentul în care este introdusă în apa fiartă, cum mulți afirmă, este doar un mit!

Infuziile prezintă un efect remarcabil și în tratarea indigestiei, edemelor, provocând o senzație puternică de încălzire a corpului, respectiv stimulează secreția glandelor sudoripare.

În cazul indigestie, ghimbiul acționează prin descompunerea proteinelor pentru a eliberaintestinele de gaze, deoarece deține de 180 de ori mai multe enzime benefice în digestia proteinelor decât Papaya.

Mai devreme sau mai târziu o mare parte din populația globului se va confrunta cu reumatismul care de altfel este o boală cronică, însoțită de dureri la nivelul aparatului locomotor.

Diverse experimente realizate în China la laboratoare de specialitate, au demonstrat faptul că injectarea directă a zonelor afectate cu soluție extrasă din rădăcina de ghimbir tratează durerile reumatice.

Atenuarea durerilor musculare (mialgia) acest simptom este întâlnit frecvent în rândul populației cu diferite categorii de vârsta, simptomele pot fi localizate la nivelul gâtului,spate, brațe, picioare, durerile existente pot prezenta diverse cauze cum sunt răceala, infecții cu viruși, varice sau în unele situații reacţii adverse la anumite medicamente administrate.

În această situație putem prepara pudră din rădăcina de ghimbir prin procesul de mărunțire a rădăcinii uscate, omogenizați pudra de ghimbir cu ulei de măsline, cocos și aplicați pe zona afectată.

Ghimbirul este un bun antidot în cazul răului de mișcare. Ghimbirul previne senzația de greață stomacală. În situația în care apare senzația de greață se introduce în cavitatea bucală (partea inferioară a limbii), o bucățică din rădăcina de ghimbir.

Reduce tensiunea arterială destinde vasele de sânge din circumferința mușchiilor și susținecirculația.

Reduce nivelul colesterolului negativ din organism care duce la diferite afecțiuni ale inimii.Stimulează în mod deosebit metabolismul prin dilatarea arterelor si creșterea temperaturii la nivelul extremitatilor.

În mod real ghimbirul tratează astmul bronșic, o afecțiune inflamatorie cronică care afectează caile respiratorii, se poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secrețiile existente.

Rădăcina de ghimbir conține melatonină - hormon secretat de regulă de glanda pineală de la nivelul creierului, odată cu lăsarea întunericului, hormon care pregătește corpul pentru somn stimulează astfel activitatea corpului și somnul.

Această plantă aromatică este foarte benefică și utilă persoanelor care se confruntă cu tulburări sexuale. Îmbunătățește și menține longevitatea sexuală. Rădăcina de ghimbir acționează asupra organelor genitale, prin stimularea circulției sangvine.Arde grăsimile !!!Ghimbirul este o plantă recomandată în dietele de slabire, susține cu eficiență reglarea tranzitul intestinal, reglează secreția de cortizol, ghimbirul consumat în diverse preparate sau băuturi provocă senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Ghimbirul și lămâia buni aliați în combaterea colesterolul "rau" (LDL), întăresc sistemul imunitar, stimulează digestia și inhibă retenția de apă, ghimbirul reduce inflamaţiile din organism, are un efect termogenic asupra corpului, activând metabolismul. Prin această acțiune este intensificat și procesul de ardere a grăsimilor.

Lămâia este un antioxidant foarte puternic datorită prezenței de vitamina C în structură, luptă în combaterea celulitei, inhibă retenţia de apă în exces, detoxifică organismul şi contribuie la reducerea senzaţiei de balonare, doar 500-1500mg rădăcină de ghimbir ameliorează balonarea abdominală.

Ghimbirul și lămâia, două ingrediente miraculoase care susțin organismul și contribuie la anularea depozitelor de grăsime din organism.

Limonada de ghimbir

Limonada de ghimbir, savoare de vară...răcoroasă, gustoasă, sănătoasă este limonada noastră simplă de preparat si ușor de savurat. Avem nevoie de:

  • 1l de apă potabilă
  • sucul şi membrana externă de la o lămâie mare şi suculentă
  • 1 bucată de ghimbir crudă
  • miere polifloră

Mod de praparare

Rădăcina de ghimbir se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea. Lămâia se spală și ea foarte bine şi se stoarce, însă vom înlătura sâmburii.

O treime din membrana externă a lămâii se va trece și ea prin răzătoare deoarece emană o aromă plăcută.

Apa, sucul de lămâie, ghimbirul şi mierea se mixează cu ajutorul unui blender.

Limonada rezultată o filtrăm pentru a îndepărta pulpa de lămâie, membrana şi resturile din ghimbir.

CONTRAINDICATII

Este de știut faptul că orice avantaj pentru unele persoane prezintă un dezavantaj pentru altele, însă dezavantajul constă în contraindicațiile utilizării rădăcinei de ghimbir în unele situații cum sunt:

· ulcerul gastric și duodenal (hiperaciditatea gastrică )

· interzicerea administrării de ghimbir femeilor însarcinate chiar și în situația în care apare senzația de greață sau femeilor care alăptează

· Trebuie evitat consumul rădăcinei de ghimbir cu cel puțin doua săptămâni înainte de a recurge la o intervenţie chirurgicală

· In cazul persoanelor care suferă de diabet, trebuie evitat consumul exacerbat de ghimbir, deoarece scade glicemia.

· În cazul unor maladii inflamatorii acute, febră, alergii, calculi biliari și renali

REACȚII ÎN INTERACȚIUNEA CU ALTE MEDICAMENTE

· Ghimbirul provoacă o starea de somnolență daca este administrat împreună cu substanțe care prezintă o actiune sedativ-hipnotică.

· Ghimbirul multiplică efectul unor medicamente ca Aspirina, Clopidogrel, Coumadin Ticlopidine, care duc la apariţia unor hemoragii interne.

În urma informațiilor relatate mai sus, cunoscute sau mai puțin cunoscute de voi prietenii mei, apar idei în subconștient, gânduri, însă din păcate mai puține acțiuni.

ACȚIUNEA este o calitate, natura calea spre SĂNĂTATE direct proporțională cu VIAȚA...“Mens sana in corpore sano” Corpul sănătos este produsul unei minţi sănătoase (George Bernard Shaw)

Alexandra Bucea

Alexandra Maria BUCEA, specializată pe domeniul de Agricultură-Biologie și Inginerie chimică a produselor alimentare, promotoare a unui regim de viață sănătos.