Sanatatea pe mai multe planuri

sanatatea pe mai multe planuri

Pentru multi oameni, atunci cand vorbesti de sanatate, ei se gandesc doar la corpul lor. De fapt sanatatea trebuie privita in ansamblul ei.

Omul traieste simultan pe mai multe planuri – planul spiritual, planul intelectual si planul fizic. Aici se afla coeficientii de inteligenta spirituala (SQ in planul spiritual), coeficientul de inteligenta cognitiva si coeficientul de inteligenta emotionala (IQ si EQ in planul intelectual) si coeficientul de inteligenta fizica (PQ in planul fizic). Doar atunci cand exista o congruenta intre cei 4 coeficienti putem vorbi de o sanatate completa pentru om.

In acest articol o sa discutam despre sanatatea intelectuala si despre cum ne putem asigura ca facem ceea ce trebuie din acest punct de vedere.

Din cele mai vechi timpuri a aparut o tema comuna in ceea ce priveste omul si gandurile sale:

“Ceea ce gandim, devenim” – G Siddharta
“Omul este doar produsul gandurilor sale. El devine ceea ce crede” – Ghandi
“Omul este ceea ce gandeste” – James Allen

Suntem ceea ce gandim. Gandurile noastre determina ceea ce simtim, ceea ce facem si ce realizam in viata noastra…. si putina lume are in vedere aceste lucruri:

– gandurile tale determina ideile care iti vin
– ideile tale determina deciziile pe care le iei
– deciziile tale determina actiunile pe care le faci
– iar actiunile pe care le faci determina rezultatele pe care le ai.

Daca o luam pe scurtatura, gandurile tale determina rezultatele tale. Daca gandurile sunt pozitive, atunci ai rezultate pozitive, iar daca gandurile tale sunt negative, atunci nu te mira ca ai rezultate negative. Tu esti cauza acestor rezultate. Daca ai rezultate negative (si cand zic negative, ma refer si la rezultate diferite de ceea ce iti doresti), iti recomand sa te uiti la ce ganduri ai despre acea problema … acolo este cauza. Rezultatele sunt doar un efect!

Asadar mingea este la noi, si doar de noi depinde sa alegem ce ganduri gandim pentru ca noi avem un control absolut asupra unui singur lucru … asupra gandurilor noastre.

Si atunci daca noi controlam ce gandim de ce atat de multa lume gandeste negativ? Asta este intrebarea de 1000 de puncte. Si eu caut in continuare raspuns la intrebarea asta. Traim intr-o lume predominant negativista, in care oamenii se uita doar la ce nu au, indiferent cat de multe lucruri au si de care ar putea fi recunoscatori.

De mici suntem crescuti intr-un mediu in care ti se spune ceea ce nu trebuie sa faci. Ajungem in sistemul de invatamant in care ni se spune constant ce sa gandim nu cum sa gandim! Un sistem in care suntem incurajati sa memoram mecanic informatii si nu sa gandim logic. Poate oamenii gandesc negativ pentru ca e mai usor sa iti imaginezi tot ce poate fi mai rau in loc sa te gandesti la tot ce poti faci… si mai sunt si oamenii carora le place sa fie compatimiti, sa li se planga de mila. Si oamenii care ii asculta pe cei negativisti, pe cei care se plang non stop, fac doar sa-i incurajeze sa se comporte in continuare asa prin simplul fapt ca .. ii asculta!

Si atunci ce putem face ca sa gandim pozitiv? Ca sa ne asiguram ca avem mai multe ganduri pozitive decat ganduri negative? In primul rand este absolut necesar sa incetam sa-l mai ascultam pe “piticul negativist” din mintea noastra. Acesta ne vorbeste doar dintr-un singur motiv: pentru ca-l ascultam! Si din cauza ca-l ascultam doar pe el, piticul optimist tace… pentru ca suntem prea preocupati sa auzim ce zice celalalt pitic! Tu ai vorbi cu cineva care nu te asculta? Te cred, nici eu nu as vorbi cu cineva care nu ma asculta!

Multi oameni cu care lucrez in cadrul programelor mele de dezvoltare personala imi spun ca piticul negativist le vorbeste non stop si ca ei si-ar dori sa nu-l mai auda, dar nu pot. Si atunci le arat ca este doar alegerea lor sa-l asculte iar acesta este singurul motiv pentru care se intampla ceea ce se intampla. Este necesar doar sa decida ca sa nu-l mai asculte.

In primul si primul rand este absolut necesar sa incetezi sa asculti stirile negative. Televizorul, radioul, ziarele, revistele sunt facute sa “toarne” stiri negative (sau cum le numesc eu – gunoaie emotionale) in mintea noastra… si de multe ori oamenii spun “a eu doar le ascult, dar nu le bag in seama”. Acesti oameni fac cea mai mare greseala – isi lasa mintea subconstienta larg deschisa la aceste influente negative care vin din exterior! Foloseste-te de mintea ta constienta ca de un gardian al mintii subconstiente. Este absolut necesar sa faci acest lucru dintr-un singur motiv – mintea subconstienta controleaza intre 80-90% din ceea ce facem in fiecare zi (conform studiilor facute de Dr Bruce Lipton).

Daca vrei sa te bucuri de o viata pozitiva este necesar sa incetezi sa mai ai ganduri negative, sa citesti sau sa asculti lucruri negative.

In incheiere doresc sa va dau o metoda prin care puteti intrerupe acest tipar al gandirii negative. Cere un pic de perseverenta din partea voastra dar sunt convins ca si tu iti doresti ca sa te bucuri de o viata pozitiva.

Ori de cate ori te surprinzi gandind negativ pune-ti aceste 2 intrebari:

1 – “Daca eu continui acest sir de ganduri negative, ce produc in viata mea?”

Raspunsul logic si realist la aceasta intrebare este ca singurele lucruri pe care le produci atunci cand gandesti negativ sunt: lipsa de incredere, teama, anxietate si ingrijorare! Si toate acestea duc la un mare blocaj – FRICA!

Si daca nu iti place ce produci in viata ta ca urmare a acestor ganduri negative, atunci puneti a 2 a intrebare:

2 – “Care este un gand opus, un gand pozitiv, pe care pot sa-l gandesc acum astfel incat sa incep sa produc ceea ce doresc sa am in viata mea?”

Esti cea mai importanta persoana din viata ta! Ajuta-te tu pe tine si viata ta se va schimba total. Si tine cont de acest lucru – totul incepe de la modul in care gandesti.

La cat mai multe ganduri pozitive!

Marius Darie

Marius Darie

Marius Darie se ocupa de training si coaching in dezvoltare personala si leadership. Este membru fondator John Maxwell Team si are 18 ani de experienta de top management in companii multinationale din diferite domenii, unde a condus pana la 1800 de oameni. Motto-ul lui este: “Daca eu schimb modul in care TU te privesti pe tine, TU te schimbi”. http://mariusdarie.johnmaxwellgroup.ro